perjantai 9. syyskuuta 2016

Kiertopajat 4/4: Vaatetus

Tehtävänanto ja suunnittelu

Vaatetusviikolla oli tarkoitus tehdä laukku, reppu tai muuta sen kaltaista. Tuotteesta tuli löytyä perusmuodot kolmio, neliö ja ympyrä. Tarkoitus oli tietenkin tehdä jotain, joka ei jäisi homehtumaan kaappiin vaan päätyisi käyttöönkin asti.

Ajattelin, että reppua tai käsilaukkua en tarvitse, mutta olisi mukava omistaa omannäköinen vyölaukku. Ajattelin ensin tehdä vyön kiinteänä laukkuun, mutta totesin viisaammaksi tuplata laukun käyttömahdollisuudet ulkoistamalla mokoman. Eli laukkua voisi käyttää sitten vaikka ilman vyötä meikkilaukkuna.
Suttuinen suunnitelma ja huolella tehdyt kaavat.

Töihin

Leikkasin kaavojen mukaan erilaisista kankaista palasia ja ihmettelin, miksi tein kaavat niin huolella, kun pilkon riepuja kuitenkin vähän miten sattuu. Mutta tarpeeksi hyvää jälkeä tuli. Vaati jonkin verran hahmotuskykyä koota palaset ja tajuta, missä järjestyksessä ompelen ne ja miten, ettei tule saumat näkyviin. Erillisiä paloja oli kuitenkin aika monta.

Sitten se ompelukone. Suhteellisen vieras laite, vaikka onkin yksinkertainen. Se myös tykkää välillä ärhennellä. Purkamaan en kuitenkaan joutunut kovin paljon, paitsi kerran ommellessani yhteen väärät palat. Siitä en voi syyttää ompelukonetta.
Kurtisteltu kulmia jo jonkin matkaa. Ompelukone vetäisi ylimmän palan rypylle.

Viimeisten hahmotushaasteiden ja ommelten jälkeen sain laittaa iloisena napin paikalleen.
En huomannut tuoda vyötä mukanani, jotta olisin voinut sen kanssa testata laukkua, mutta ei se mitään. Laukun tarkoituksen toinen puoli tuli nyt ainakin kameralle.
Avatusta laukusta erottuu etupuolen sauma.

Yksinkertainen kuviointi.

Takana on lenksut vyölle.Arviointi

Vaihteeksi tykkään. Eihän tämä ole läheskään täydellinen, vähän on vinoa ja ruttuista suttua. Kuitenkin työ on hyvä siihen nähden, etten ole pahemmin ompelukoneeseen koskenut ala-asteen jälkeen. 
Laukku on mielestäni epätäydellisyydessään söpö ja minun näköiseni. Etupuolen sauma on hauska ja sopii laukkuun, kuvioita ja muita mielenkiintoisia yksityiskohtia on sopiva määrä ja takaosan lenksutkin käyvät koristeista. Ehkä rutut ja sututkin. Laukun kankaat ovat kivoja ja kokokin on aika passeli. Toivottavasti se toimii myös vyöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti