perjantai 2. syyskuuta 2016

Kiertopajat 3/4: Tekstiili

Lasinalunen

Tekstiiliviikon tarkoitus oli tutustua huovuttamiseen. Alkulämmittelynä sommittelimme huovanpalaseen esimerkiksi villalankaa, huopaa ja muuta huopuvaa. Heitimme harson työn päälle, kostutimme, painelimme ilmat pois ja käärimme työn vesinuudelinpalaseen (kera pakkausmuovin). Sen jälkeen rullataan. Ja rullataan. Vaihdetaan vesinuudeli ja pakkausmuovi bambuverhoon. Rullataan.
Lopuksi, kun työ on saanut tarpeeksi hankausta ja vaivaamis-viskely-pusertelukohtelun, se säikäytetään kuumalla ja kylmällä vedellä ja käydään höyrykäsittelemässä silitysraudalla. Tietenkin palasta venytellään muotoonsa työn vaiheissa ja vaihdellaan rullaussuuntaa, jotta lopputulos olisi jonkinnäköinen.Valmis huopa jaettiin osiin, joista leikataan lasinalusia.

Varsinainen työ

Työn ainoa vaatimus oli, että sen tulisi olla huovutettu. Aihe ja huovutustekniikka eivät olleet rajoitettuja. Halusin tehdä jotain käytännöllistä ja yön yli mietittyäni tahdoin tehdä huopatossut. Niiden tekeminen oli samankaltaista kuin lasinalushuovan, sikäli että siihen kuului vettä, saippuaa ja rullaamista.

Idea oli kuitenkin siinä erilainen, että nyt kyse oli kolmiulotteisesta työstä. Aloitin leikkaamalla muovisen kaavan suoraan kirjasta kopioiden. Siinä oli huomioitu villan kutistuminen ja sain helposti oikean koon tossut. Kaavan ympärille sitten rupesin kasaamaan kerros kerrokselta ohuita villakerroksia niin, että päällekkäisten kerroksien villakuidut kulkevat erisuuntaisesti. Ensin kerros yhdelle puolelle ja kaavan yli jäävä osa saippuavedellä keskelle. Sitten kerros toiselle puolelle ja reunat keskelle. Näin tein neljä kertaa kummallekin puolelle. Alkuun asettelin vähän eriväristä villaa piristämään tossuja. Tämä toimii, koska kaavaan koskeva puoli, eli sisäpuoli, käännetään kesken kaiken ulospäin, joten vaalea kerros tulee näkyviin.
 
Kaikki villakerrokset lisätty.
Seuraavaan vaiheeseen kuuluu vettä, saippuaa, työn painelua ja hankaamista niin, että villakerroksien sisällä ei ole enää ilmaa. Sitten työtä voi rullailla ja jossain vaiheessa leikata keskeltä kahtia ja kääntää. Tärkeää tämän kolmiulotteisen työn tekemisessä on välillä tarkistaa, kuinka saumakohdat huopuvat.
Saumakohtien parantelua.

Tein vielä tossuihin kuvissa näkyvän taitoksen ja viimeisenä ompelin langan koristeeksi.
Lämpötiloilla säikytettyjen tossujen höyrykäsittely.
Viimeiseksi vihreä lanka piristämään.


Arvio

En ole ikinä aikaisemmin huovuttanut, mutta se oli mukavaa ja onnistuin hyvin. Aioin tehdä vähän erinäköiset tossut kuin tuli, mutta sillä ei ole suurempaa merkitystä. Suunnitelmien kuuluu välillä mennä vahingossa rikki.

Huopatossut ovat ihanat. Kotoisat ja lämpöiset. Onnistuneet. Annan itselleni tästä hyvät pisteet.
Lopuksi ansaittu kiitos kumihanskoille siitä, että teitte saippuavedellä lotraamisen mahdolliseksi. Arvostan työtänne paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti