tiistai 30. elokuuta 2016

Kiertopajat 1/4: Metalli


Tehtävänanto ja suunnittelu

Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen uudet opiskelijat saavat alkuun tutustua jokaiseen valittavissa olevaan alaan. Minä aloitan viikolla metallityöpajassa.
Tehtävänanto on kulho, hyönteinen tai niiden risteytys.
Halusin heti tietenkin risteyttää ne ja tehdä hedelmäkulhon. Se voi olla aina pöydällä, joten se on helposti yhtä aikaa käyttöesine ja koriste.
Ajattelin tehdä kärpäsen, jonka siipien päällä voi pitää hedelmiä. Siivet voi rei'ittää kauniisti, niin että vesi pääsee tarvittaessa valumaan pois. Materiaaliksi sopii mielestäni kupari paremmin kuin rauta.
Päätin täten toteuttaa ensimmäisen mieleeni juolahtaneen idean ja tehdä banaanikärpäsen.

Väsääminen

Välillä on hauskaa tehdä jotain niin, ettei voi suunnitella sitä kunnolla, koska ei tiedä mitä mahdollisuuksia on, tai miten esimerkiksi kupari käyttäytyy. Niinpä vain leikkasin kuparista kolme palaa: siivet, ruumiin etupään ja takaosan. Aloin sitten väännellä niitä ja hakata muotoonsa tietämättä sen pahemmin lopputuloksesta.
Tässä vaiheessa minulla oli vain hatara aavistus siitä, millainen on lopullinen työ.


 Koristelin silmät hakkaamalla niihin lommoja ja siivet uurtamalla niihin kärpäsen siiven kuvioita. Kiinnitimme opettajan kanssa kupariosat toisiinsa ja sen jälkeen vietin pitkän tovin ahjon äärellä muokkaamassa vadin jalkoja.

Loppusuora on mutkan takana.
Jalat hitsattiin toisiinsa kiinni ja kiinnitettiin kärpäseen hopealla.

Lopputulos ja sen arviointi

No niin. Vati on valmis. Olisin varmaan voinut tehdä silmistä jotenkin paremmat. Kulho on myös massiivisempi kuin alunperin kuvittelin, ja siihen meni enemmän aikaa kuin oli varattu. Kuitenkin siivet ovat kauniit ja kokonaisuus ihana. Pidän lopputuloksesta. Tiedän jo lahjalle saajan.


Nuo lankarullan näköiset. Ne ovat appelsiineja.
Muutin mielipidettäni metallista. Kuvittelin yläasteen käsityötuntien perusteella, että se on tylsä, yksinkertainen, yksipuolinen ja jotenkin sieluton materiaali, mutta olin väärässä. Metalli on kiinnostava ja monipuolinen materiaali, jonka muokkaaminen oli todella hauskaa!

4 kommenttia: